TÜRK HALKLARI KÜLTÜR TARİHİ PROJESİ
Bilimsel Araştırma Projesinin Başlığı: Türk Halkları Kültür Tarihi
Kapsadığı Dönemler: Başlangıçtan 20. yy başlarına kadar.
Konular: Maddi kültür kalıntıları, yazılı kaynaklar, sanat eserleri, mimari yapılar, halk kültürü, sözlü edebiyat, yazılı edebiyat, inanç dünyası, bilim insanları, kültür insanları.
Yapılacak Araştırmanın İçeriği: Türk dünyasında kültüre yön veren yazar, şair, bilim, kültür ve din adamlarının hayatı, çalışmaları ve eserleri incelenecektir. Çeşitli dünya koleksiyonlarında korunan tarihi, ilmi ve edebi eserler ve sanat üretimleri başta olmak üzere, somut ve somut olmayan kültür varlıklarının envanteri çıkartılıp değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Benzer şekilde, eski Türklerden itibaren süregelen gelenek ve görenekler ile başta halk oyunları olmak üzere törensel nitelikteki uygulamalar ve müzik varlıkları bir araya getirilip anlatılacaktır. İslam ile özümsenen yeni kültür ögeleri bilhassa dahil edilecektir. Günümüzdeki yedi bağımsız Türk devleti (Türkiye, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs) ve özerk konumları olsun veya olmasın, çeşitli Asya ve Avrupa devletlerinin sınırları içinde yaşayan tüm Türk toplulukları bu projenin kapsamı içine girmektedir. Ayrıca, başta Macaristan ve Moğolistan olmak üzere, akraba olarak nitelenen ülke ve topluluklardan gelen yazılara da yer verilecektir.
Projenin Önemi: Türk halkları kültürünün dünya uygarlığındaki rolünün ve hizmetlerinin bilimsel temelde gösterilmesi, bir eser içinde toplu halde sunularak bir bakıma korumaya alınması bu proje ile büyük oranda gerçekleşmiş olacaktır.
Projenin Beklenen Ürünü: 10 cildi bulacağı düşünülen bir kitap yayınlanması düşünülmektedir. İlk aşamada Türkçe ve Özbekçe yayınlanacaktır. Diğer Türk lehçelerinde de yayınlanma talebi olursa, proje sahibi ve paydaşı kurumların bunu memnuniyetle karşılayacağı umulmaktadır. Eserin 200 kadar bölümden oluşması beklenmektedir. Gerektiğinde artırılması konusunda herhangi bir sıkıntı ve sınır bulunmamaktadır. Yukarıda tarif edilen, ekteki taslakta da açıklanan konu başlıklarıyla ilgili alan uzmanlarının yazı önerilerini bekliyoruz. Proje yürütücümüz önerdiğiniz başlığın uygunluğu veya genişletilip daraltılması konusunda sizlerle fikir alışverişinde bulunacaktır.
Proje Süresi: 1 Temmuz 2024 – 31 Aralık 2025.
Projenin Paydaşları:
- Yurtdışı Türkler Başkanlığı (YTB)
- Özbekistan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü
- E.Ü. Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü
- Karadeniz Araştırmaları Derneği (KaraM)
Proje Eşbaşkanları:
Prof. Dr. Azamat Ziyo (Ö.B.A. Tarih Enstitüsü)
Prof. Dr. Nadim Macit (E.Ü. TDAE)
Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Bilgehan A. Gökdağ
Proje Koordinatörü: Zafer Ersöz
Proje Sekreteri: Ali Güler
İletişim:
PROJE ÇAĞRI METNİ
Proje çağrı metnini indirmek istediğiniz dildeki pdf dosyasına tıklayarak indirebilirsiniz.
Türkçe
English
узбекча
Русский